Megment a cukorbetegségtől, a demenciától, a ráktól és a szívproblémáktól

BELFÖLD EGÉSZSÉG
Fotó: Science Photo Library via AFP/Science Photo Library/R3F

A kávé évtizedek óta az egyik legnépszerűbb ital. Valószínűleg ez az oka annak, hogy a tudósok egyre több és több tulajdonságát fedezik fel – írta a Hibiny.ru.

Egy 2024-es, a kínai dr. Chaofu Ke által vezetett tanulmány szerint például a mérsékelt kávéfogyasztásnak gyógyító hatása lehet. Különösen a 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére szolgálhat egy ilyen szokás.

Ebben az esetben a „mérsékelt” körülbelül napi három csésze kávé fogyasztását jelenti.

Miután megvizsgálták az emberek egészségügyi mutatóit, amelyeket a kiterjedt brit Biobank adatbázis tartalmaz, a kutatók megállapították, hogy azoknál, akik napi három csésze kávét ittak, az orvosok ötven százalékkal kisebb valószínűséggel állapítottak meg szív- és érrendszeri betegséget és cukorbetegséget. Ugyanennyivel csökkent a stroke kialakulásának kockázata is.

A koffein agyra és kognitív funkciókra gyakorolt hatásáról szóló tanulmányok egész sorát tanulmányozva a kiadvány arra a következtetésre jutott, hogy napi öt csésze kávé fogyasztásával a 65 év felettiek nagyobb valószínűséggel őrzik meg memóriájukat és éles elméjüket.

A tudományos publikációk arra is utalnak, hogy a kávéfogyasztás összefügg bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázatával. A kávéfogyasztóknál például kisebb valószínűséggel alakul ki máj-, száj- és nyelőcsőnyálkahártya-, valamint epehólyagrák.

Vannak azonban más tanulmányok is, amelyek szerzői rámutatnak, hogy a kávéfogyasztás nemhogy nem hasznos, de még káros is. Különösen a tudósok találtak összefüggést a kávéfogyasztás és a hasnyálmirigyrák megnövekedett kockázata között.

Forrás: magyarhirlap.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük