Ebben az esetben nem szabad sárgarépát enni

BELFÖLD EGÉSZSÉG
Hasznos a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők számára

A sárgarépa erősíti az immunitást, és pozitív hatással van a bőrre, a fogakra, a látásra, a szívre és a belekre. Ha azonban cukorbetegségben szenved, fogyasztását szigorúan ellenőrizni kell, vagy teljesen ki kell zárni – mondta a Moszkva 24-nek Jevgenyij Arzamaszcev táplálkozási szakértő és dietetikus – írja az m24.ru.

(Photo by Sina Schuldt / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

A sárgarépának magas a rosttartalma, és E-vitaminban is gazdag

A szakember szerint a sárgarépa sok rostot tartalmaz, az élelmi rostok pedig segítik a tápcsatorna működését – számol be az m24.ru.

Mivel a zöldség meglehetősen kemény, jó hatással van a szájüregre. Frissen fogyasztva természetes módon masszírozza az ínyt, javítja a szövetek és a fogpép vérellátását – mondta a táplálkozási szakértő.„A-vitamin tartalma miatt a sárgarépa jó immunmodulátornak nevezhető. Emellett az elem pozitív hatással van a bőrre, a látásra, az anyagcsere-folyamatokra és a sejtek működésére” – tette hozzá.A zöldség többek között sok káliumot tartalmaz. Hasznos a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők számára, mert enyhén csökkenti a vérnyomást – mutatott rá a táplálkozási szakértő.

Ha A-vitaminra van szükségünk, jobb, ha a sárgarépát hőkezelt formában fogyasztjuk: így jobban felszívódik az anyag. A bélrendszer egészsége érdekében viszont frissen kell enni a zöldséget. A sült sárgarépa nem ajánlott, mert a vitaminok egy része megsemmisül.Bélbetegségek esetén inkább a hőkezelt zöldség fogyasztását javasolják, hogy ne idézzen elő súlyosbodást.„

Mivel a sárgarépa cukrot tartalmaz, cukorbetegség esetén kizárják, vagy csak korlátozott mennyiségben fogyasztják. Minden a választott terápiától függ” – jegyezte meg a szakértő.A dietetikus hozzátette, hogy ellenjavallatok hiányában a zöldség naponta fogyasztható.

Forrás: magyarhirlap.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük