
A kukorica egészségügyi előnyei
A kukorica tápértéke
Az önmagában felszolgált kukorica számos egészségügyi előnnyel jár, és a kukorica alapú ételek is részei lehetnek a tápláló étrendnek.
Wicker Velez például azt mondja: „A kukorica tortilla a mexikói ételek egyik fő összetevője, és zöldségekkel és fehérjével kombinálva kiegyensúlyozott étkezést hozhat létre. A gyerekek szeretik a kukorica alapú gabonaféléket, és a kevesebb hozzáadott cukrot tartalmazó fajták tej, joghurt vagy gyümölcs hozzáadásával könnyen elkészíthető reggelit vagy uzsonnát jelenthetnek.”
A kukoricából készült feldolgozott élelmiszerek esetében célszerű ellenőrizni a címkéket, mivel a hozzáadott összetevők befolyásolják a táplálkozási profilt. „Legyen tudatában a túl sok hozzáadott cukrot, nátriumot vagy telített vagy transzzsírokat tartalmazó élelmiszereknek” – tanácsolja.
Alacsony kalóriatartalmú, alacsony zsírtartalmú
Egy közepes kalász csemegekukorica vagy fél csésze friss, fagyasztott vagy konzerv szem (cukor vagy só hozzáadása nélkül):
- Körülbelül 77-100 kalóriát tartalmaz
- Természetesen gluténmentes és alacsony zsírtartalmú, fülenként mindössze körülbelül egy gramm zsírt tartalmaz (a vajat és más olajos adalékokat nem számítva). Ennek a gramm zsírnak a többsége többszörösen telítetlen, az a fajta zsír, amely segíthet csökkenteni a koleszterint és a gyulladást
Makrotápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok
Ugyanaz a közepes kalász csemegekukorica vagy egy fél csésze friss, fagyasztott vagy konzerv mag (cukor vagy só hozzáadása nélkül):
- Körülbelül 3 gramm fehérjét
- 5 milligramm nátriumot
- 244 nemzetközi egység A-vitamin
- Körülbelül 15 gramm szénhidrátot, ebből körülbelül 5 gramm cukrot
- Kis mennyiségű B-vitamin, magnézium és kálium
- Antioxidánsok, amelyek megkönnyítik a test sejtjeinek kopását, beleértve:
- C vitamin
- Lutein és zeaxantin, amelyek támogatják a látást és a szem egészségét
Magas rosttartalmú
A kukorica rengeteg rostot tartalmaz, oldható és oldhatatlan egyaránt. A kukoricában lévő oldható rostok lebomlanak és gélt képeznek a belekben, és szerepet játszhatnak a koleszterin szabályozásában. Az oldható kukoricarostot feldolgozott élelmiszerek gyártásához használják.
Minden finom kukoricaszem borítása oldhatatlan. Ez az az emészthetetlen fajta, amelyet a szervezet nem tud lebontani, és amely többé-kevésbé érintetlenül halad át a testen, ami növeli a bélmozgást és enyhíti a székrekedést. A kukorica oldhatatlan rostja prebiotikumként is működik, táplálja és támogatja az egészséges bélbaktériumok növekedését.
A kukorica gabona, keményítő vagy zöldség?
A kukoricát gabonaként vagy keményítőtartalmú zöldségként is fogyaszthatjuk. „Amikor 1-es és 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő pácienseinket tanácsoljuk, azt tanítjuk, hogy a kukoricát szénhidrátnak kell tekinteni” – mondja Wicker Velez.
„A latin kultúrában a kukoricát gabonának tekintik. Amint teljesen érett, betakarítják, megszárítják és lisztté őrlik, hogy tortillákat készítsenek” – mondja. Ezzel szemben az európai felmenőkkel rendelkező amerikaiak nagyobb valószínűséggel takarítják be a kukoricát, ha a mag puha és lédús, és főzelékként, párolva, sütve vagy pörkölten tálalják.
A Hominy lúgos oldatba áztatott, majd alaposan kiöblített szántóföldi kukorica szárított szeméből készült étel. A Hominy darálható darává (népszerű elem a dél-amerikai konyhában) vagy massává a latin-amerikai ételekhez.
Forrás: https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/health-benefits-of-corn