
Mi az a dobozos tej?
Az eltartható tejet nem kell hűteni, az az, hogy a hűtött tejjel ellentétben pasztőrözött. A Nemzetközi Tejélelmiszerek Szövetsége szerint a pasztőrözés egy olyan folyamat, amely hő alkalmazásával elpusztítja a kórokozókat az élelmiszerekben (hasonlóan ahhoz, ahogy a fehérvérsejtek elpusztítják a kórokozókat, például a baktériumokat és vírusokat a szervezetben) . Hűtött tejtermékek esetében a magas hőmérsékletű rövid idejű (HTST) pasztőrözés során a tej vagy tejtermék minden részecskéjét legalább 161 °F-ra melegítik fémlemezek és forró víz segítségével. A tej legalább 15 másodpercig magas hőfokon marad, majd gyorsan lehűl. Ezután 5-15 nap eltarthatósága van.
Az ultra-magas hőmérsékletű (UHT) pasztőrözés, más néven aszeptikus feldolgozás, a tej steril berendezéssel történő melegítéséből és „aszeptikus körülmények közötti” csomagolásából áll. Voálá! Eltartható tejet kapsz, amely segít túlélni, ha valaha is idegenek támadják meg, vagy egy sivatagos szigeten ragadsz.
„A hővel sterilizált és steril csomagolásba csomagolt tejtermékek nem igényelnek hűtést, mivel a sterilizálás megakadályozza a tej megromlását”
A dobozos tej kevésbé tápláló, mint a hűtött tej?
Számíthat rá, hogy kedvenc tejéből kap tápanyagokat, dobozban vagy más módon. „Míg a [tartós tej] magas hőmérsékletre hevítése a sterilizálási folyamat során kimeríthet bizonyos tápanyagokat, nincs hatással az olyan kulcstápanyagokra, mint a fehérje vagy a kalcium, és általában sok olyan tápanyaggal dúsítják vissza, amelyeket esetleg elvesztett, beleértve a vitaminokat is. A és D” – mondja Moskovitz.
De várjunk csak – a „dúsított” termékek nem jellemzően nem-nem? „Ebben az esetben, mivel a tápanyagokat csak visszaadják, és nem feltétlenül több mint amennyit a tejnek kezdetben kellett volna, ezek a dúsított, eltartható tejek nem okozhatnak semmilyen kárt” – mondja Moskovitz. „Összességében mindkét változat táplálkozási szempontból egyenértékű.”
Forrás: https://www.shape.com/healthy-eating/healthy-drinks/non-refrigerated-milk