Védhet a rák és az izomgörcsök ellen

EGÉSZSÉG
A tintahal, másnéven a kalmár, B-12 vitamint is tartalmaz és fehérjében gazdag élelmiszer
Fotó: NorthFoto

Tele van vitaminnal, és a diétázók számára is hasznos

A tintahalas ételek – mint például a bundában sült tintahalkarikák – manapság a legtöbb étteremben megtalálhatók. Ez a finom puhatestű rendszeresen megjelenik a levesekben, tésztákban, rizottókban és más ételekben.

Az Indiai-óceán partjához közeli konyhák szívesen használják a tintahalat helyben kisütve vagy mártásban, curryként elkészítve.

A tintahal húsa halvány, áttetsző fehér színű, rágós állagú. Finom íze mellett egészségügyi előnyei sem elhanyagolhatók.

A tintahal a kagylók családjába tartozó puhatestűek közé sorolható, és négy fajtája létezik: fekete, fehér, kemény héjú és vörös. Magas a fehérje- és ásványianyag-tartalma, míg a kalóriatartalma alacsony. Ez teszi a tintahalat rendkívül tápláló étellé.

A tintahal nagyszerű azok számára, akik szeretnék növelni a fehérjebevitelüket anélkül, hogy kompromisszumot kötnének a kalóriacéljaik elérése érdekében. Egy százgrammos adag a tintahalból mindössze 75–85 kilokalóriát tartalmaz. A tésztában sült tintahalkarikák rajongói azonban ne hagyják magukat becsapni; a kalóriaérték megemelkedhet, ha olajban sütjük meg.

Minden szénhidrátfélő fehérjefüggő és keto diétán lévők beiktathatják a tintahalat az étrendjükbe, mert nincs benne szénhidrát.

A tintahalban található magnézium felelős az izomgörcsök enyhítéséért és az idegrendszer ellazításáért

A szervezetnek szüksége van a B12-vitaminra az idegek és a vér egészségéhez, a B6-vitaminra pedig a szív védelméhez a stroke-tól. Ezekhez is nagy segítséget nyújthat a tintahal rendszeres fogyasztása.

A tintahal nagy mennyiségű szelént és E-vitamint tartalmaz. A szelén, amely parányi mennyiségben van jelen a szervezetben, az E-vitaminnal együtt működik a normál testnövekedés és termékenység elősegítésében. Antioxidánsként vélhetően szerepet játszik a rák elleni küzdelemben, és segíthet a daganatok növekedésének gátlásában.

Mint a legtöbb kagyló, a tintahal is nagy mennyiségű étrendi koleszterint tartalmaz. Nagyon alacsony a zsírtartalma, és a koleszterin rosszul szívódik fel belőle. Ráadásul több tanulmány is kimutatta, hogy a kagylók fogyasztása inkább csökkenti, nem pedig növeli a vér koleszterinszintjét.

Forrás: magyarhirlap.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük