
Mostanában elég sok riasztó információ látott napvilágot az eritrittel, a szukralózzal és más cukorhelyettesítőkkel kapcsolatban. Ezúttal azonban jó hírünk van az édesítőszert használóknak.
A szacharin fogyasztása még jóval nagyobb mennyiségben is veszélytelen – adta hírül Facebook-posztjában a Rizikometer. Az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó csapat az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) tájékoztatására hivatkozva azt írta, hogy a friss adatok szerint ez az édesítőszer nem károsítja DNS-t, és fogyasztása a rák kialakulásának kockázatával sem hozható összefüggésbe.
Majdnem megduplázták a megengedett mennyiséget
A friss hírek szerint az EFSA a korábbi mennyiség majdnem duplájára emelte a szacharin megengedhető napi beviteli értékét (ADI) – 5-ről 9 milligramm/testtömegkilogramm/napra. Az ADI azt a mennyiséget jelöli, amelyet egy életen át naponta fogyaszthatunk egy anyagból anélkül, hogy az egészségi kockázatot jelentene.
Forrás: hazipatika.com