
Egy új kutatás összefüggést talált az örök kemikáliák (soha le nem bomló), vagyis a PFAS-vegyületek és bizonyos gyermekkori rákos megbetegedések között. Sajnos, kiderült, hogy az is számít, hogy az anyuka mit evett, ivott terhesség alatt.
Kiderült, már a magzati korban, szennyezett ivóvízen keresztül is érintkezhettek az örök kemikáliákkal.
Kerüljük a mikroműanyagos vizet és a teflonos edényeket.
Mik azok a fluorvegyületek, amelyek rákot okoznak a gyerekekben?
Régóta foglalkoztatja az orvostudományt és a gyógyszergyártókat, miért nő évről évre a rákos gyerekek száma, hiszen a fiatalok a koruknál fogva még nem élnek hosszú ideje olyan életmódot, ami daganatos elváltozásokat okozhatna. Elkezdték tehát kutatni, milyen hatások és genetikai háttér kell ahhoz, hogy valaki már kicsin ezzel a borzalmas betegséggel küzdjön.
A Kaliforniai Egyetem kutatásai arra mutatnak, hogy már az anyjuk hasában olyan hatások érik a magzatokat, amelyek később betegséget okozhatnak. A UC Irvine Newsban megjelent tanulmányt azt taglalja, hogy kapcsolatot találtak ki a születés előtti PFAS-vegyületeknek való kitettség és bizonyos gyermekkori daganatos betegségek között.
Mik az örök vegyszerek?
A PFAS-vegyületekről már rég bebizonyították, hogy nagyon ártalmasak, csak azt nem tudtuk, ennyire. „A perfluor- és polifluor-tartalmú alkil anyagok (PFAS-ok) az ember által előállított vegyi anyagok széles körben használt csoportja, amely több mint 4700 vegyi anyagot fed le, melyek idővel felgyülemlenek az emberi szervezetben és a környezetben” – írja az Európai Környezetvédelmi Ügynökség a meghatározást, amelyből kiderül, hogy ezek a vegyületek szinte sosem bomlanak le szervezetünkben és a természetben.
Egy 2017-es tanulmányban már nyilvánosságra hozta az ügynökség, milyen betegségeket okoznak ezek a kemikáliák. „Olyan egészségügyi problémákhoz vezethetnek, mint például a tüdőkárosodás, pajzsmirigy megbetegedés, túlsúly, termékenységi problémák és rák” – részletezi a szervezet.
Hogyan hat a gyerekekre?
Ezek az örök vegyszereket évtizedek óta rendszeresen használjuk háztartásban, pedig többféle egészségügyi kockázattal hozzák őket összefüggésbe. A kutatók 29 974 egészséges, legfeljebb 15 éves gyermek és 10 220 daganatos megbetegedéssel diagnosztizált gyermek adatait elemezték. Az anyai PFAS-szint becsléséhez az anya születéskori lakcímét és az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) által gyűjtött ivóvíz-szennyezési adatokat használták fel.
Hogyan kerülhetjük el káros vegyi anyagokat?
– Cseréljük le a tapadásmentes edényeket öntöttvasra vagy rozsdamentes acélra, mert a karcos tapadásmentes bevonatú edények az igazán veszélyesek.– Az otthoni főzött ételek fogyasztása is csökkentheti a PFAS-bevitelét, mivel az elviteles ételes dobozok gyakran tartalmaznak ilyen vegyszereket.– Ne vegyünk olyan bútort, szőnyeget, kárpittextilt, függönyt vagy ruhát, ami foltmentes anyagból van. Keressük a PFAS-mentes címkével ellátott termékeket.
A kutatók lehetséges összefüggést találtak kétféle PFAS magasabb szintje és bizonyos gyermekkori daganatok – például akut mieloid leukémia és Wilms-tumor, vagyis a vesedaganat – között. A UC Irvine kutatása kiemeli a monitorozás és szabályozás fontosságát.
„További kutatásokra van szükség az összefüggések megerősítéséhez és jobb megértéséhez, de ez a tanulmány kiemeli a tiszta ivóvíz és a folyamatos szabályozások fontosságát az emberek egészségének védelme érdekében” – mondta Natalie Binczewski, a tanulmány egyik szerzője.
A kutatók jelenleg UV-fénnyel működő vízszűrési technológiákat fejlesztenek, amelyek képesek lebontani a PFAS-vegyületeket.
Emellett a PFAS-t tartalmazó háztartási termékek kerülése is segíthet a kitettség csökkentésében.
Minden káros hatást ugyan nem tudunk kiírtani a mindennapi életünkből, de amire lehetőségünk van, azt mindenképp kerüljük – nemcsak a saját, de gyerekeink egészsége érdekében is. Vannak már olyan EU-s törekvések, hogy a PFAS-t tartalmazó termékeket tiltsák be a uniós országokban, de ne várjuk meg a tiltást!
Forrás: noklapja.hu