
– Ez megjavít engem. Ez egy olyan kifejezés, amely gyakran megfordul a fejemben, amikor egy röpke dopamin találatot keresek. De amikor végre minden évben beköszönt a derűs, New York-ra jellemző téli időjárás, és az immunrendszerem úgy dönt, hogy lemond rólam, van egy dolog, amiért nyúlok, és úgy tűnik, ez tényleg segít: egy kurkuma oltás.
Az én védelmemben a tudomány az én oldalamon áll. A kurkuma , a dél-ázsiai konyha egyik pillére, egy erőteljes gyökér, amely varázslatossá varázsolja az ételeit, és aranyszínűvé varázsolja a tenyerét. Ez egyben a természet egyik legerősebb gyulladáscsökkentő kínálata, és tele van olyan vegyületekkel, amelyek jótékony hatással lehetnek a szervezetre. Olvassa el: A lé valóban megéri a (gyökér)prést.
Itt van minden, amit a kurkuma shotokról tudni kell.
Milyen egészségügyi előnyei vannak a kurkuma?
A kurkuma a kamra erőműve – és nem csak azért, mert ízletes ütést ad. Az összetevőt és egészségügyi előnyeit évtizedek óta tanulmányozták, és ígéretesnek bizonyultak számos betegség megelőzésében és kezelésében, az Alzheimer-kórtól az ekcémáig . A kurkuma erejének nagy része aktív vegyületéből , a kurkuminból származik , amely egy antioxidáns, amely bizonyítottan gyulladáscsökkentő, antioxidáns, antibakteriális, gombaellenes és parazitaellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Fú. Íme néhány a kurkuma által kínált legnagyobb egészségügyi előnyök közül.
Csökkentett gyulladás
Talán a kurkuma leghíresebb készsége? Gyulladás enyhítése. Számos tanulmány kimutatta a kurkumin gyulladásra gyakorolt pozitív hatását, és ez a hatás az egész szervezetben megmutatkozik.
„A kurkumának nagyon erős gyulladáscsökkentő hatása van” – mondja Zhaoping Li , MD, Ph.D., a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem klinikai táplálkozási részlegének vezetője, akinek orvosi és laboratóriumi munkája az emberek betegségmentes éveinek meghosszabbítása. Az alacsony fokú gyulladás – a test radar alatti válasza a környezeti és táplálkozási stresszhatásokra – „szinte mindennek a terepet adja, amivel meg kell küzdenünk, ahogy öregszünk” – magyarázza az olyan vegyületek tanulmányozására irányuló törekvését, mint a kurkumin, a kulcsfontosságú polifenol. a kurkumában. Munkája kiterjedt a kurkumin és a mikrobióm közötti kapcsolat vizsgálatára, valamint az egyetem pszichológiai tanszékével való együttműködésre, hogy megvizsgálja a kognitív funkciókra gyakorolt hatását.
Neurológiai egészség
A kognitív funkciókról beszélve: A kutatások azt is kimutatták, hogy a kurkumin neuroprotektív aktivitást mutat. A tanulmányok azt is sugallják, hogy a kurkumin és gyulladáscsökkentő hatása segíthet megelőzni és kezelni az olyan állapotokat, mint az Alzheimer- kór, a Parkinson-kór, a sclerosis multiplex és mások.
Egészségesebb bőr
A kurkuma nem csak akkor jótékony hatással van a bőrre, ha tonikba és krémekbe keverik. A kurkumalé és a kurkuma-kiegészítők segíthetnek megnyugtatni a bőrt belülről kifelé.
„Tekintettel a kurkuma gyulladáscsökkentő, antioxidáns és antimikrobiális hatásaira, a jól lekerekített étrendbe történő beépítés jótékony hatással lehet a legtöbb bőrbetegségre, beleértve a pattanásokat, ekcémát és pikkelysömört” – magyarázza Dr. Elyse Love , a testület által minősített bőrgyógyász. New Yorkban.
Dr. Saami Khalifian , a kaliforniai encinitasi SOM Aesthetics okleveles bőrgyógyásza szerint a kurkuma és a bélrendszer kölcsönhatása egészségesebb bőrt is eredményezhet. „A kurkuma antioxidánsai, különösen a kurkumin, szintén segíthetnek megvédeni az UV-sugárzás okozta bőrkárosodástól” – mondja. „Emellett elősegíti az egészségesebb bélmikrobióm kialakulását is, közvetve javítja a bőr tisztaságát és csökkenti a bőrpírt.”
Mindezek mellett az összetevő önmagában nem tudja felülvizsgálni az arcszínt. „Egyetlen kurkuma [gyökér] gyümölcslevet tartalmazó közvetlen hatása csekély az általános étrendhez és életmódhoz képest” – teszi hozzá Dr. Love. „De figyelembe véve az alacsony cukortartalmú kurkuma és egy pohár narancslé közötti lehetőséget, a kurkuma a jobb döntés az általános egészség és a bőr egészsége szempontjából.”
A rák kezelése
A kurkumáról és a kurkuminról kimutatták, hogy karcinogén hatásúak, és a kutatások szerint potenciálisan ígéretes kiegészítő kezelések többféle rák kezelésére .
Milyen ízű a kurkuma?
Legyen szó porról és kókusztejbe keverve, vagy egyenesen folyékony formában, a kurkuma földes, kesernyés jegyekkel büszkélkedhet, a fekete borshoz vagy a gyömbérhez hasonló enyhén fűszeres ízekkel. Fényességének köszönhetően jól játszik citrusfélékkel, tejtermékekkel és nem tejtermékekkel , gyökérzöldségekkel, húslevesekkel… nos, szinte mindennel.
Mennyi kurkuma fogyasztása biztonságos naponta?
Noha korlátozott mennyiségű adat áll rendelkezésre a kurkuma szájon át történő fogyasztásának biztonságos dózistartományairól, ha csak étkezés közben fogyasztja, akkor több mint valószínű, hogy tisztán van. Kiegészítőként szedve a klinikai vizsgálatok azt mutatták, hogy a napi 500-2000 mg kurkumin adagok általában jól tolerálhatók. Egy kis dózisnövelő kísérlet azt találta, hogy a kurkuma egyszeri orális adagja 12 grammig biztonságos, de néhány káros emésztési hatás között szerepelt az émelygés, a hányás és a gyomorpanasz. Nagyobb mennyiség fogyasztása növelheti a mellékhatások kockázatát.
„A kurkuma nagy dózisai csökkenthetik vagy fokozhatják egyes gyógyszerek hatását, növelhetik a vesekő kialakulásának kockázatát, és májkárosodást okozhatnak – más lehetséges mellékhatások mellett” – mondja Dr. Love. Hozzáteszi, hogy az étrend-kiegészítőket minden esetben meg kell vizsgálni az elsődleges egészségügyi kezelőorvossal az egyéb gyógyszerekkel, kiegészítőkkel és egészségügyi kockázatokkal összefüggésben.
Kinek kerülnie kell a kurkumát?
Noha a kurkuma jótékony hatással van a szervezet számos rendszerére, nem mindenki számára alkalmas nagy adagokban. A kaliforniai La Jolla-ban dolgozó Dr. Sophia Akhiyat bőrgyógyász szerint , ha vérzési rendellenessége van, vagy vérhígító gyógyszert szed, kockázatokkal járhat .
„Konzultáljon orvosával, ha vérhígítót (pl. aszpirint, warfarint, apixabant) szed, mivel a kurkuma potenciálisan növelheti a vérzés kockázatát” – magyarázza. Azt is megjegyzi, hogy a kurkuma más, vérhígító hatású étrend-kiegészítőkkel, mint például a gyömbérrel és az E-vitaminnal együtt történő fogyasztása tovább növelheti a vérzés és a zúzódások kockázatát. Ezenkívül rámutat arra, hogy a tanulmányok kimutatták , hogy a kurkuma befolyásolhatja az epehólyaggal kapcsolatos problémákat.”Azok számára, akik epehólyag-betegségben, epekőben vagy epeúti elzáródásban szenvednek, kerülni kell ezt az étrend-kiegészítőt, mivel serkentheti az epe felszabadulását, ami súlyosbíthatja ezeket az állapotokat” – mondja.
Milyen gyógyszereket nem lehet bevenni a kurkumával?
Amint fentebb említettük, a vérhígító gyógyszerek és kiegészítők kölcsönhatásba léphetnek a kurkumával. Ami a bőrspecifikus gyógyszereket illeti, Dr. Khalifan megjegyzi, hogy mivel a kurkuma bizonyos vérhígító tulajdonságokkal rendelkezik, potenciálisan fokozhatja az izotretinoin vagy más olyan gyógyszerek hatását, amelyek növelik a bőr fényérzékenységét, ami napégéshez és törékenységhez vezethet, ami zúzódásokhoz vagy késleltetett sebgyógyulás.
„A kurkuma gyulladáscsökkentő hatása elméletileg csökkentheti az olyan kezelések hatékonyságát, mint a benzoil-peroxid vagy a retinoidok, amelyek hatásuk a szabályozott gyulladáson alapul” – magyarázza. „Bár ezek a kölcsönhatások nem veszélyesek, a betegeknek fényvédőt kell használniuk az esetleges fényérzékenység ellensúlyozására, és meg kell beszélniük az új kiegészítőket bőrgyógyászukkal az optimális eredmény érdekében.”
Biztonságos a kurkuma terhesség alatt?
Míg a kurkuma élelmiszerekben való alkalmi fogyasztása általában biztonságosnak tekinthető, egyes orvosok azt javasolják, hogy a terhes vagy szoptató emberek kerüljék a kurkuma és a kurkumin kiegészítőket. Ahogy szakértőink javasolják, beszéljen kezelőorvosával, mielőtt kurkumalevet vagy étrend-kiegészítőket alkalmazna.
Mikor vegyek kurkumát?
A kurkuma szerte a világon az étrend alapeleme, és egész nap fogyasztható. Azonban, amint Dr. Akhiyat rámutat, valójában arról van szó, hogy mit fogyaszt vele együtt.
„Egyedülálló kiegészítőként sörétként, gyümölcsléként, turmixként vagy diétás tablettaként is fogyasztható” – magyarázza. „Fontos tudni, hogy a nyers kurkumin viszonylag gyenge biológiai hozzáférhetőséggel rendelkezik, ha lenyelve fogyasztják. Más szóval, önmagában szájon át bevéve nem sok szívódik fel az emésztőrendszerben. Fekete bors (piperin) vagy zsír (olaj, avokádó, dió) hozzáadása a kurkumához növelheti a kurkumin felszívódását.
Hogyan készítsünk kurkuma shottokat
Történelmileg a kurkuma gyökerét elixírekben használták az általános vitalitás és szépség érdekében. Egyszerűen hozzáadhatod a gyökeret egy facsaróhoz, és az erős, aranyszínű folyadékot egyenesre löheted – vagy hozzáadhatsz egy kis gyömbért és citromlevet a keverékhez –, de tonikként elkészítve a cucc üdítőbbé válik a délben. Az alábbiakban a legfelső polcon található tonik receptjét találja a NYC szeretett és immár redőnyös vegetáriánus kávézójából, az El Rey-ből. Szakértői tipp: Gyakori, hogy egy teáskanál kókuszolajat vagy ghí-t (tisztított, omega-3-ban gazdag vaj) adnak hozzá, hogy aktiválják a tonikban található természetes vegyületeket, és elősegítsék a felszívódását a szervezetbe. A receptben felhasznált kurkuma mennyisége a kívánt tonik erősségétől függ, de mi azt mondjuk: minél erősebb, annál jobb!
Forrás: vogue.com