Károsabb, mint a cigi, mégis szinte mindenkinek van belőle otthon

BELFÖLD EGÉSZSÉG
Az illatosított gyertyák és a füstölők illékony szerves vegyületeket árasztanak otthonunk légterébe (Képünk illusztráció) Fotó: Pexels.com

Mézeskalács, fenyő és fűszeres illatok, szinte nincs is jobb dolog egy kellemes illatú gyertya égetésénél az adventi időszakban, azonban egyes tanulmányok azt mutatják, hogy ezzel nagy károkat tehetünk a szervezetünkben. Az illatosított gyertyák az égés során veszélyes vegyi anyagok keverékét árasztják ki magukból, beleértve a mérgező gázokat, mint a szén-monoxid, a kén-dioxid és a nitrogén-oxid.

Ezeknek a vegyületeknek a belégzése köhögést, tüsszögést és szemirritációt okozhat, emellett még az asztmás tüneteket is ronthatják. Hosszú távon a beltéri levegő rossz minősége növelheti a szívbetegségek, a tüdőrák és a krónikus hörgőhurut kockázatát is.

Az Indoor Environments-ben megjelent tanulmány 14 otthon levegőminőségét mérte meg az írországi Galway-ben, 24 órával a ház energiahatékonyságának javítását célzó változtatások előtt és 24 órával azután is. Mindegyik házban 5 szennyező gáz mértékét, a hőmérsékletet és a páratartalmat figyelték.

A mérések alatt a lakókat arra kérték, hogy dokumentálják a tipikus háztartási tevékenységeket, fűtési és szellőztetési módszereiket, mint például a főzés, az ablakok kinyitása, a gyertyaégetés és a takarítás. Az eredményekből kiderült, hogy a gyertyák égetése, a cigarettázás és a szellőzök letakarása nagy mértékben megnövelte a szén-dioxid mértékét az otthonokban.

A tanulmány azt is feltárta, hogy ha egyenlő tömegű cigarettát és füstölőt égetnek el, a füstölők körülbelül négyszer több részecskét bocsátanak ki a levegőbe. A szakértők szerint érdemes olyan szobában égetni a gyertyákat, ahol van szellőző vagy egy nyitott ablak, így csökkenteni lehet a káros hatásukat – írta a Daily Mail.

Forrás: borsonline.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük