
Nyitókép: Pinteres
1. Vizsgálja meg az üvegeket
Vizsgálja meg az üvegeket, hogy nincsenek-e rajta repedések vagy tökéletlenségek, beleértve a peremet is. Dobja ki a sérült üvegeket.
2. Forraljuk fel a vizet
Lassan forraljuk fel a vizet, amíg elkészítjük a paradicsomot.
3. Mossa meg és vágja fel a paradicsomot
Mossa meg a paradicsomot, és távolítsa el a szárát. Egy kés segítségével vágjunk X-et minden paradicsom aljába.
4. A paradicsomot blansírozzuk
Forraljunk fel egy nagy fazék vizet. Egyszerre blansírozzon fel néhány paradicsomot a forrásban lévő vízben, csak annyi ideig, amíg a héja fel nem görbül ott, ahol bevágta, körülbelül 30 másodpercig, a paradicsom méretétől függően.
5. Mártsa a paradicsomot jeges vízbe
Szedje ki a paradicsomokat egy lyukas kanállal, és mártsuk jeges vízbe. Ezután helyezze őket egy tál fölé helyezett szűrőedénybe, hogy a felesleges folyadékot felfogja. Amikor a paradicsom eléggé kihűlt ahhoz, hogy kezelni tudja, távolítsa el a héját és a magját. A nagy paradicsomokat félbevágjuk.
6. Főzzük meg a paradicsomot
Tegyük vissza a paradicsomot és a folyadékot az edénybe, és öntsük fel vízzel. Forraljuk fel, majd mérsékeljük a hőt közepesen alacsonyra, és főzzük 5 percig.
7. Töltse meg az üvegeket
Helyezze az üres üvegeket egy nedves konyharuhára, nehogy megrepedjenek, amikor megtölti őket a forró paradicsommal.
8. Adja hozzá a palackozott citromlevet vagy citromsavat
Adjon 1 evőkanál palackozott citromlevet vagy 1/4 teáskanál citromsavat minden fél literes üvegbe, és 2 evőkanál palackozott citromlevet vagy 1/2 teáskanál citromsavat minden literes üvegbe.
9. Töltse meg az üvegeket paradicsomkeverékkel
Töltse meg az üvegeket a forró paradicsomkeverékkel, és hagyjon 1/2 hüvelyknyi helyet. Nyomja le a paradicsomokat, hogy szorosan becsomagolja őket, és távolítsa el a légzsákokat. A paradicsomot teljesen vízbe kell meríteni, így szükség szerint adjon hozzá még több főzőfolyadékot.
10. Törölje le az üvegek peremeit
Nedves papírtörlővel törölje át az üvegek pereméit, hogy eltávolítsa a lecsepegést, ami megakadályozza az üvegek megfelelő lezárását.
11. Zárja le az üvegeket
Zárja le az üvegeket új fedőkkel és szalagokkal.
12. Dolgozzuk fel az üvegeket
Vízfürdős befőzéshez helyezze vissza az üvegeket a vízfürdős kannába/edénybe. Legalább 1 hüvelyknyi vízzel le kell fedni őket, ezért ha szükséges, adjon hozzá még vizet. A fél literes üvegeket 40 percig, a literes üvegeket pedig 45 percig dolgozzuk fel, miközben a vizet mindig egyenletesen enyhén forraljuk.
13. Távolítsa el az üvegeket
A feldolgozás után, ha vízfürdős kannát használ , kapcsolja le a hőt, és hagyja az üvegeket a forró vízben 5 percig. Ez megakadályozza a hirtelen hőmérséklet-változást, amely folyadék buborékolásához vezethet az üvegekből, még akkor is, ha le vannak zárva (ezt nevezik szifonozásnak). Óvatosan távolítsa el az üvegeket az üvegemelővel egy nedves konyharuhára, és hagyja kihűlni és 24 órán át állni.
Forrás: https://www.allrecipes.com/article/how-to-can-tomatoes/