A régi éléskamra újra új, mivel az emberek fitnesz, betegségek és egyebek javítására használják. De ennek vannak kockázatai

Hírek itt és most

A szódabikarbónával kevert ivóvíznek lehetnek egészségügyi előnyei, de vannak fontos figyelmeztetések. jayk7/Moment RF/Getty Images/File

(CNN )— Azt gondolhatja, hogy a szekrény hátuljában megbúvó szódabikarbóna csak a hűtőszekrény durva szagainak elnyelésére, a termékek tisztítására vagy pékáruk készítésére hasznos.

Néhány ember azonban valószínűleg azt javasolná, hogy gondolja át újra – mert hozzáadják a vizet a vízhez, és megosztják az interneten, hogy úgy találták, hogy az összetevő javítja edzési teljesítményüket , savas refluxát, energiaszintjét és még sok mást. A szakértők azonban azt mondták, hogy az, hogy a gyakorlat hasznos-e különböző állapotok esetén, a korlátozott és vegyes kutatások, a kockázatok és a személyes egészség miatt árnyalt kérdés.„A szódabikarbóna egy nagyon klassz természetes összetevő, amely sok mindenre képes” – mondta Frances Largeman-Roth, dietetikus táplálkozási szakértő és a „ Mindennapi snacktálca ” szerzője.

„Semlegesítheti (is) a szagokat, és segít eltávolítani a foltokat a ruhájáról” – mondta Largeman-Roth e-mailben.

Azonban az, hogy a szódabikarbónát természetes összetevőkből állítják elő, még nem jelenti azt, hogy szabályozás nélkül is biztonságosan fogyasztható – tette hozzá. Az óvatosság szükségessége a szódabikarbóna és a szervezet kémiájának köszönhető, és hogy a kettő közötti érzékeny kölcsönhatás az, ami segíthet vagy árthat.

A szódabikarbóna, hivatalos nevén nátrium-hidrogén-karbonát, egy lúgos anyag, amely nátriumból, hidrogénből, szénből és oxigénből áll – mondta Grace Derocha, a dietetikus táplálkozási szakértő és a Táplálkozási és Dietetikai Akadémia szóvivője. A szódabikarbóna elsődleges módja a sav semlegesítése, mint például a savas reflux esetén.

A savasság és lúgosság pH-skáláján minden, amelynek pH-értéke 7-nél kisebb, savas, míg 7-8 között semleges, 8-tól 14-ig pedig lúgos vagy bázikus. Az emberi test normál pH-tartománya vérrel mérve 7,35 és 7,45 között van , mondta Derocha, de bizonyos testrészeknek és anyagoknak megvan a saját pH-ja – például a gyomor erősen savas pH-értéke 1.

Túl sok szódabikarbóna fogyasztása, amelynek lúgos 
pH-ja körülbelül 8,3 , az az, amikor a dolgok kiborulhatnak. Erre a tudományra alapozva az alábbiakat mondják a kutatók és a szakértők az egészségügyi hatásokról, a fontos kockázati tényezőkről és egyéb tudnivalókról.

Mit mutat (és mit nem) a kutatásAmi azt illeti, hogy a szódabikarbóna fogyasztása mit javíthatna, a fizikai állóképesség az 1980-as évek kutatásai által leginkább alátámasztott célok egyike – bár egyes tanulmányok kicsik, vagy vegyes következtetéseket vonnak le.

Edzés közben – különösen az intenzív, anaerob fajta, mint például a sprintelés vagy az ugrálókötél – során az izomanyagcsere hidrogénionokat termel – mondta e-mailben Dr. Tamara Hew-Butler testmozgás-fiziológus, a detroiti Wayne Állami Egyetem gyakorlatok és sporttudományok docense. Ekkor az energiát termelő izomglikogén lebontása laktát plusz hidrogénion keletkezését is eredményezi.

Az ionok felhalmozódása „növeli a savasságot… a vér/izomkörnyezetben, ami korlátozza az edzés teljesítményét (azaz az edzés „égését”)” – tette hozzá Hew-Butler. „Így a szódabikarbóna edzés előtti bevételének (előnye) az, hogy csökkenti a savasságot a dolgozó izmokban és azok körül, ami javíthatja a teljesítményt a rövid távú, nagy intenzitású gyakorlatok során.”

Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a szódabikarbóna fogyasztása edzés előtt egy-két órával javíthatja a teljesítményt akár 12 perces nagy intenzitású tevékenységek, például kerékpározás , futás, evezés, boksz és karate során is – derül ki a Nemzetközi Társaság 2021-es kutatási áttekintéséből. sporttáplálkozás. De lehetséges, hogy a pH-ra gyakorolt ​​​​hatás akár három óráig is eltarthat, mondta Hew-Butler.Azok a résztvevők, akik szódabikarbónát fogyasztottak egy erőedzést is magában foglaló vizsgálatban, több ismétlést tudtak elvégezni kisebb izomfáradás mellett, mint a placebóval kezelt csoport.A szódabikarbóna csökkentheti a gyomorsavat, és enyhítheti a savas refluxot vagy az emésztési zavarokat is – ami nem meglepő, mivel az összetevő a savlekötők összetevője, amely az állapotok gyakori kezelése, mondta Derocha.

Néhány bizonyíték arra utal, hogy a szódabikarbóna lassíthatja a vesebetegség progresszióját .Krónikus vesebetegségben szenvedőknél a szervek nem működnek elég jól ahhoz, hogy minden nap elegendő savtól szabaduljanak meg, ami savasabb vért eredményez – mondta Dr. Paul O’Connor, az Augusta Egyetem Georgiai Orvosi Főiskolájának fiziológiai professzora. Grúziában.

„Klinikailag azt csináltuk, hogy bikarbonát-kiegészítést adunk ezeknek az embereknek, hogy alapvetően ellensúlyozzuk a savterhelést, és segítsünk a veséknek kevesebb savat adni, hogy megszabaduljanak tőle” – mondta O’Connor. „A túlságosan savasság csont- és ásványianyag-vesztést, izomvesztést és néhány egyéb problémás dolgot okozhat.”

Ezt egy 153 magas vérnyomásban szenvedő és a krónikus vesebetegség súlyosbodásának nagy kockázatával küzdő személy bevonásával végzett randomizált kontrollvizsgálat a legújabb bizonyíték, amely ezt támasztja alá. A The American Journal of Medicine című folyóiratban augusztus 5-én publikált tanulmány szerint a napi két adag szódabikarbóna – négy vagy öt 650 milligrammos tabletta formájában – elfogyasztása a vesebetegség öt év alatti lassabb progressziójával volt összefüggésben. Ez az eredmény összehasonlítva volt azzal a csoporttal, amely csak szokásos orvosi ellátásban részesült. A szódabikarbóna-kiegészítés azonban nem járt együtt a vérnyomás vagy a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának javulásával.Ezek az eredmények mintegy 15 másik tanulmányt igazoltak a témában. Néhányan a vesekövekre is jótékony hatást javasoltak . De néhány közelmúltbeli több helyszínen végzett klinikai vizsgálat ennek ellenkezőjét sugallta, mondta O’Connor, és a zsűri még mindig nem tudja, miért.Egy 2018-as, patkányokon és embereken végzett vizsgálat szerint a szódabikarbóna csökkenti a gyulladást, mondta Largeman-Roth, ami számos egészségügyi probléma kockázati tényezője, beleértve a szívbetegségeket, a depressziót, az Alzheimer-kórt és még sok mást. „A vizsgálat azonban csak (két) hétig tartott, így nem feltételezhetjük, hogy ez a kezelés idővel biztonságos lesz” – mondta.De az eredmények miatt a tanulmány szerzői azt sugallták, hogy a gyulladásos betegségek, például a reumás ízületi gyulladás potenciálisan előnyös lehet a szódabikarbóna, mondta Largeman-Roth.A kockázat kezeléseA helyzettől függetlenül mindig konzultáljon orvosával, hogy megbizonyosodjon arról, hogy egy új egészségügyi gyakorlat megfelelő az Ön számára, mivel minden ember teste más, mondta Derocha. Az alacsonyabb gyomorsav miatt egyes gyógyszerek hosszabb ideig működhetnek, vagy befolyásolhatják azok működését, mondta Largeman-Roth.

Vannak emberek, akiknek ez az utasítás kritikus, és a szódabikarbóna pótlása egyáltalán nem ajánlott, beleértve a gyerekeket is; szív- és érrendszeri problémákkal, acidózissal vagy alkalózissal küzdők ; és a terhesek, mondták a szakértők.

Ez az óvatosság részben a magas nátriumtartalomnak köszönhető, mivel 1 teáskanál több mint 1200 milligrammot tartalmaz . Az American Heart Association ideális napi nátriumhatára 1500 milligramm naponta a legtöbb felnőtt számára, különösen a magas vérnyomásban szenvedők számára, és nem több, mint 2300 milligramm naponta.A szakértők szerint nincs univerzális adagolási ajánlás. De emésztési zavarok esetén megpróbálhat ¼ teáskanálnyit egy pohár vízzel elkeverni, mondta Largeman-Roth. Vannak, akik egy teáskanálnyit használnak, mondta Derocha, de jobb lehet, ha ennek megfelelően dolgoznak, mivel néhányan hasmenést, gázt, hányingert vagy hányást tapasztalnak a túl sok bevétel miatt. A legjobb, ha evés után issza, mivel először gyomorsavra van szüksége az étel megemésztéséhez – tette hozzá.A fitneszvizsgálatok jellemzően 0,2-0,5 gramm szódabikarbónát adagoltak testtömeg-kilogrammonként – ami azt jelenti, hogy egy körülbelül 59 kilogramm vagy 130 font súlyú személy legalább egy evőkanál szódabikarbónát fogyaszthat el. De a való életben sok sportoló nem bírja ennyire a gyomrát, mondta Largeman-Roth.Vesebetegség esetén a tabletta adagját az orvosok titrálják a beteg vérképe alapján, mondta O’Connor.A túladagolás vagy a szódabikarbónavíz hosszú távú ivása „katasztrofális következményekkel járhat” – mondta Largeman-Roth, hozzátéve, hogy az emberek azért kerültek sürgősségi osztályra, mert metabolikus alkalózisba vitték testüket, ami azt jelenti, hogy a szervezet pH-ja meghaladja a 7,45-öt . Az alkalózis károsíthatja a szívet, csökkentheti az agy vérellátását, mentális zavart okozhat, és csökkentheti az oxigén áramlását a testi szövetekbe – tette hozzá.A gyomra is elkezdhet túlzottan savat kiválasztani, hogy megelőzze a szódabikarbónát, amelyet feltételezhetően lenyel majd – mondta O’Connor.

érnyomáscsökkentő gyógyszereket szednek, miért szedik ezeket a gyógyszereket éjszaka, ami kevésbé terheli a szívüket, és így jobban alszik.A szódabikarbóna-kiegészítés nem az egyetlen módja a sav okozta egészségügyi problémák enyhítésének. A szódabikarbónáról, a vesebetegségről és a magas vérnyomásról szóló, nemrégiben végzett tanulmányban az volt a leghasznosabb, ha több terméket adtunk az étrendjükhöz – ez alátámasztja azt a tényt, hogy az általános egészség szempontjából mindig az alapok a legfontosabbak – mondták a szakértők.

Forrás: edition.cnn.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük