
Isteni, omlós sós csemege, még napok múlva is….mindez a rétesliszt és a sertészsír együttes hatásának az érdeme…..érdemes kipróbálni (akár dupla adaggal – én úgy szoktam, mert nagyon rá lehet járni, aztán, mint említettem, napok múlva is isteni, omlós)…..csak ajánlani tudom…….a közelgő ünnepeken – karácsony, szilveszter – is megállja a helyét…..
Hozzávalók
- 70 dkg rétesliszt
- 1 ek só (csapott + 1 teáskanál)
- 25 dkg vaj
- 6 ek sertészsír (csapott)
- 2 db tojássárgája
- 150 g tejföl (1 kis doboz 20 %-os + 1 jó evőkanál)
- 25 dkg trappista sajt (reszelve)
- 1 dl tej (langyos)
- 1 teáskanál cukor (kristálycukor a tejbe)
- 3 dkg friss élesztő (a tejbe)
- 1 db tojás (a kenéshez)
- fűszerpaprika ízlés szerint (a tésztára)
Elkészítés
- A tejet meglangyosítjuk, beleszórjuk a cukrot, belemorzsoljuk a friss élesztőt, összekavarjuk, hagyjuk felfutni.
- Amíg az élesztő dolgozik, elkezdjük a tésztát. A sajtot lereszeljük egy külön tálba, a lisztet kimérjük egy nagyobb tálba. A lisztre öntjük a sót, a vajat, a disznózsírt, a tojássárgáját, a tejfölt, a reszelt sajt felét. Eddigre az élesztő is felfut (ha mégsem, megvárjuk, míg igen), s ezt is hozzáöntjük a többi hozzávalóhoz.
- Jól összedolgozzuk az anyagokat. Szépen leválik a kézről és a tál faláról – negyed óráig pihentetjük. Ezalatt két tepsit kibélelünk sütőpapírral. 3 tepsivel lesz majd belőle, de egy tepsit kétszer használunk. Bekapcsoljuk a sütőt 160 C fokra, alsó-felső sütésre állítva, előmelegítjük.
- Én sütőpapíron szoktam kinyújtani. Vékonyra, körülbelül 1/2 cm vastagságúra kinyújtjuk, hogy szebb színe legyen, kevés őrölt pirospaprikával megszórjuk, szétkenjük a tésztán, de el is lehet hagyni. Ezután megkenjük a kissé felvert tojással, megszórjuk a reszelt sajt maradékával, tetszőleges nagyságúra derelyevágóval felszeleteljük, tepsire rakjuk. Én a széleit körben levágtam, de azt is kisütöttem.
- Végül 20-25 perc alatt (tepsinként) készre sütjük. Megjegyzés: lehet kicsit vastagabbra is nyújtani. Igyekeztem volna egyenlő hosszúságúakra és szélességűekre vágni, de siettem, talán majd máskor! 🙂 Ettől még ugyanolyan guszta, finom lett! 🙂
- Nagyon – nagyon finom! 🙂 Jó étvágyat kívánok hozzá annak, aki elkészíti! 🙂 Érdemes! 🙂
Recept infó
- Előkészítés ideje: 25 perc
- Sütés ideje: 20 perc
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 30x36x3
Forrás: nosality