A kert természetes tápanyaga lehet, mégis a kukában landol a főzés idején sok olyan zöldségrész, ami valójában nem is szemét

BELFÖLD EGÉSZSÉG Hírek itt és most

A konyhában a szemétbe kerül, jobb esetben a komposztba vöröshagyma héja, pedig igazi kincs a kert növényei számára. Ez az egyszerű, természetes anyag nemcsak környezetbarát módja a növények tápoldatozásának, hanem gazdag tápanyagforrás is, amely segíti a talaj termőképességét és a növények egészséges fejlődését – olvasható a Farmer’s Almanac cikkében.

A hagymahéj magas kálium- és foszfortartalmáról ismert, amelyek kulcsszerepet játszanak a virágzásban és termésképzésben. Emellett antioxidánsokat, flavonoidokat (például kvercetint) és nyomelemeket is tartalmaz, amelyek erősítik a növények természetes ellenálló képességét a betegségekkel szemben. A kálium különösen fontos a gyökérzet fejlődésében, a foszfor pedig elősegíti a rügyezést és a virágzást, így a hagymahéjból készült tápoldat minden kertész titkos fegyvere lehet.

Hogyan lesz a kert hasznos tápanyaga a vöröshagyma héja?

1. Gyűjtsünk össze egy marék tiszta, száraz vöröshagymalevelet.
2. Tegyük egy nagyobb edénybe, majd öntsünk rá 1 liter forró vizet.
3. Fedjük le, és hagyjuk állni legalább 24 órán át, hogy a tápanyagok kioldódjanak.
4. Szűrés után az így kapott barna színű oldatot közvetlenül a növények tövéhez önthetjük, vagy permetként a levelekre is kijuttathatjuk.

Ez a természetes tápoldat különösen kedvező paradicsom, paprika, uborka, virágzó egynyáriak és dísznövények számára.

Jobb a természetes tápanyagpótlás, mint a műtrágya

A vegyi műtrágyák gyorsan hatnak, de hosszú távon kimeríthetik a talajt, és felboríthatják a mikrobiológiai egyensúlyt. A vöröshagyma héjához hasonló természetes anyagok viszont nemcsak a növényeknek adnak tápanyagot, hanem javítják a talaj szerkezetét és támogatják a talajéletet is. Jóval fenntarthatóbb és egészségesebb megoldás.

Más növény héja is hasznosak a kertben, vétek lenne kidobni ezeket

banánhéj a magas kálium- és foszfortartalma miatt kiváló természetes virágtrágya. Aprítva vagy leforrázva, majd lehűtve tápoldatként adható rózsáknak, paradicsomnak, paprikának. A krumplihébólj főzetként káliumban gazdag tápoldat készíthető, ami a virágzó növényeknek kedvez.

A répa- és petrezselyemzöld pedig aprítva, forrázva vitamin- és ásványianyag-bomba a növényeknek, levét locsolásra, a zöldet talajtakarónak is használhatjuk.

írja a 168.hu

Fotó: pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük